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Course

(교과)

Division

(구분)

Grade

year

(학년)

semester

(학기)

course title

(교과목명)

credit

(학점)

theory

(이론)

practice

(실습)

note

(비고)

학부

공통

(common courses to the school)

기초

(basics)

1학년

1학기

창업경영(Start-Up & Management)

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창업경영(Start-Up & Management)

소규모 점포 창업 및 경영자로서 반드시 알아야 할 실무전반에 관한 내용, 즉 입지선정, 업종선택, 자금확보, 판매기초이론, PR 등을 학습하여 성공적인 창업 및 경영 전략을 익히도록 한다. 이를 위해 본 교과목에서는 창업경영을 위한 경영의 기능과 역할과 경영마인드, 사회적 경제적 정치적 국제적 환경, 소자본창업의 지원제도, 점포임대차 보호법, 프랜차이즈 계약방법, 창업 자금조달 원칙과 지원제도, 창업자금 산출법, 업종동향 파악 각 업종의 영업 포인트 파악, 상권 및 입지분석방법 및 원칙을 학습한다. 또한, 사업계획서의 항목 및 작성시 주의사항, 매출액추정, 점포의 기능과 환경이해, 아웃테리어 상품진열, 효율적인 레이아웃, 프랜차이즈시스템 및 선택시 검토내용과 계약사항, 경쟁점 조사, 외부환경변화의 대처법 상품의 판매동향분석, 고객서비스방법, 직원훈련 등 구체적으로 학습한다.
Learn about the business conditions that must be known as small store start-ups and managers: location selection, industry choice, funding, sales base theory, PR, etc. to learn about successful start-up and management strategies. For this purpose, the school will learn the functions and roles of management for business start-up management, social, economic, international environment, support system for small-scale start-up, store lease protection law, franchise contract method, funding principle and support system, start-up fund calculation method, business direction and location analysis method, and principles. In addition, the company learns details such as items of business plan, items of business plan, sales estimation, function and environment of store, outsourced product progress, efficient layout, franchise system, and selection details of reviews and contracts, competitive survey, analysis of sales trends of products that cope with external environment changes, customer service methods, and employee training.

3

3

 

 

대학생활과진로설계Ⅰ(College Life & Career PlanningⅠ)

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대학생활과진로설계Ⅰ(College Life & Career PlanningⅠ)

직업과 직장의 선택은 졸업 후 장래를 설계하는 데 있어서 매우 중요한 의사결정이다. 본 강좌는 1학년을 대상으로 직업과 인생에 관한 올바른 마인드를 진작시키고, 진로설계와 올바른 직업관 형성에 중점을 둔다.

0

1

 

전필

(required courses)

(Pass/Fail)

2학기

리더쉽(Leadership)

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리더쉽(Leadership)

조직목표 달성을 위해 모든 조직의 리더가 갖춰야 할 핵심역량 요소인 리더십의 실체 및 본질을 이해하고, 지식정보화사회에 부합하는 혁신적 리더십 개발을 위한 방법론을 연구하는 데 그 목적이 있다. 따라서 리더십의 실체 및 본질을 이해하고 리더십 개발 방법론 연구를 통해 리더십 역량을 함양한다. 본 과목은 리더십의 정의, 유효성, 영향력, 변혁적 리더십과 팀 리더십에 대해 배운다. 또한 리더십 개발과 관련한 리더십 기술 개발의 중요성, 리더에게 요구되는 리더십 기술, 리더십 변화과정을 배운다. 아울러 이론과 더불어 국내외 사례분석 및 토의를 통한 리더십에 대한 전문적 지식 및 기법을 체득한다. 본 과목을 통해 시대가 요구하는 잠재력을 개발, 진정한 리더로 성장할 수 있는 능력을 배양한다.
The aim is to understand the substance and nature of leadership, a key competency element that leaders of all organizations should possess to achieve organizational goals, and to study methodologies for developing innovative leadership that conforms to the knowledge and information society. Therefore, we understand the substance and nature of leadership and develop leadership skills through research on leadership development methodologies. This subject learns about the definition of leadership, validity, influence, transformative leadership and team leadership. They also learn the importance of developing leadership skills related to leadership development, the leadership skills required for leaders, and the leadership change process. In addition, he also learns the professional knowledge and techniques of leadership through case analysis and discussion at home and abroad. Through this course, we will develop the potential that times require and develop our ability to grow into a true leader.

2

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대학생활과진로설계Ⅱ(College Life & Career PlanningⅡ)

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대학생활과진로설계Ⅱ(College Life & Career PlanningⅡ)

직업과 직장의 선택은 졸업 후 장래를 설계하는 데 있어서 매우 중요한 의사결정이다. 본 강좌는 1학년을 대상으로 직업과 인생에 관한 올바른 마인드를 진작시키고, 진로설계와 올바른 직업관 형성에 중점을 둔다.

1

1

 

전필

(required courses)

(Pass/Fail)

전공교육교과

(major subject)

 

핵심

(core)

2학년

1학기

경영혁신(Management innovation)

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경영혁신(Management innovation)

기업의 숨겨진 부를 발견하고 미래시장을 개척하기 위해 전략적인 혁신 노력을 성공적으로 그리고 지속적으로 수행한 초우량기업의 성공 사례에 관한 이론적 성과물들에 대해 체계적으로 학습한다. 조직의 쇠퇴는 왜 일어나며, 쇠퇴 극복과 조직갱생은 어떻게 하는가, 조직의 가치를 지속적으로 유지하기 위해서는 무엇을 해야 하는가를 배운다. 이를 위한 구체적인 혁신 및 변화관리 스킬을 학습한다. 또한, 기업프로세스를 가장 효율적·효과적으로 설계하는 데 필요한 제반 이론 및 방법론을 다루며, 기업 경쟁력 강화를 위한 경영혁신의 개념과 적용 기법 및 방법론을 다룬다. 특히 정보기술을 활용한 경영혁신에 대해 학습한다. 본 과목을 통해 기술혁신에 수반하여 필연적으로 일어나는 경영상의 전반적인 혁신에 대해 이해할 수 있다.
In this course, students will learn the theoretic accomplishments of the cases of the top-notch companies which played their role successfully. Students will discover the hidden wealth inherent in the companies and will get to know how they made an effort to innovate strategically to explore the future market.

3

3

 

 

식품 및 조리원리(Food and Cooking Principles)

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식품 및 조리원리(Food and Cooking Principles)

식품에 들어있는 성분 및 물리 화학적 특성, 식품의 분류 및 특징 등을 규명하여 우수한 식품을 개발하는데 필요한 기초를 배운다.
This training course will help to understand the physical and chemical characteristics and quality changes occurring in the cooking process of the food nutrients that students have to be applied during the actual cooking operation.

3

3

 

 

한식조리실습(Korean Traditional Cuisine Practice)

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한식조리실습(Korean Traditional Cuisine Practice)

기본적인 한식의 레시피(RECIPE)를 체계적으로 학습하여 응용된 한식요리의 개발과 제정을 습득할 수 있는 실무적인 능력을 배양하고자 한다.
The course curriculum is to cultivate the practical ability to acquire and develop various processes of various Korean dishes to systematically learn the recipe of Korea food that is the basis of all the cooking.

3

 

3

 

기초조리실습(Basic Cooking Practice)

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기초조리실습(Basic Cooking Practice)

본격적인 실습과목 수강에 앞서 칼 잡는 방법 및 칼질을 집중적으로 연습하는 강좌이며, 또한 각종 조리기구의 동작법과 썰기의 방법, 불의 조절, 그리고 조리현장에서 일어날 수 있는 각종 안전사고에 대한 대책과 예방 지식을 습득하고 한국음식 식재료의 활용법(가공과 전처리) 등 기초지식을 습득 하며, 조리과정에서의 기본적인 위생 개념을 숙지한다.
The full-scale exercise sword to take courses intensive practice methods and shank prior to taking the course, but also the method of operation method slice of a variety of cookware, fire control, and countermeasures and preventive knowledge of the various accidents that may occur in the cooking field and acquire and master the basics, such as South Korea uses of food ingredients (processing and pre-treatment) and familiarize yourself with the basic concepts of hygiene in the cooking process.

3

 

3

 

양식조리실습(Western Cooking Practice)

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양식조리실습(Western Cooking Practice)

서양의 음식문화를 익히고 이론과 기초를 습득 할 수 있는 기준으로 기술을 연마한다.
Students learn the Western food culture and practice the basic skills with understanding the theory.

3

 

3

 

한식디저트 실습(Korean dessert Cuisine Practice)

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한식디저트 실습(Korean dessert Cuisine Practice)

한식디저트실습은 제과제빵을 한국 전통병과와 한과에 접목시킨 퓨전 한과, 병과수업으로 제과제빵, 전통한과 및 병과 심화과정으로 후식을 셋팅 할 수 있으며 각종 국제요리대회 및 취업현장에서 적응 능력을 향상시키는데 목적을 둔다.
Korean Dessert Cuisine practice is a course combining pastry and baking with the traditional Korean pastry. This course is a fusing class of traditional Korean pastry with the Western pastry and baking as an advanced course that students will be able to make dessert stylishly. This course also aims at getting awards from international cooking contests and developing the adaptability in the professional field.

3

 

3

 

전공탐구와진로개발Ⅰ(Career Pursuit & Career DevelopmentⅠ)

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전공탐구와진로개발Ⅰ(Career Pursuit & Career DevelopmentⅠ)

대학기간의 경력개발은 향후 취업과 사회진출에 결정적인 역할을 한다. 본 강좌를 통하여 각 학과의 특성에 맞게 2학년 동안 경력개발과정에 대한 준비가 원활히 이루어지도록 하는 데 중점을 둔다.

0

1

 

전필

(required courses)

(Pass/Fail)

2학기

일식요리실습(Practice of Japanese cooking for Zensai)

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일식요리실습(Practice of Japanese cooking for Zensai)

일본음식의 고유한 식재료와 조리법을 익히고 지역과 형식에 따른 맛, 어패류의 조리법 등을 실무실습을 통하여 학습하며, 그리고 현재 일본요리가 변천해 가고 있는 응용 요리도 실습을 통하여 익힌다.
Students will learn the genuine of materials and recipe of Japanese food. Students will practice the local food and taste, recipe of seafood. Students will also adapt the traditional Japanese cooking into a modern one.

3

 

3

 

조리이론(Cooking Theory)

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조리이론(Cooking Theory)

조리 시에 일어나는 여러 가지 성분 변화를 이해하고 조리방법을 더욱 합리적으로 이해할 수 있도록 식품의 주성분과 가공 시에 일어나는 변화를 학습한다.
Students will understand the diverse changes which happen in the course of cooking. Students will comprehend more reasonably the changes of the major food ingredients in its processing.

3

3

 

 

식품발효학(Food Fermentology)

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식품발효학(Food Fermentology)

젖산균이나 효모 등 미생물의 발효작용을 이해하고 발효식품이 가지고 있는 영양소의 물리 화학적 특징,미생물의 종류, 식품의 재료에 따라 다양한 발효식품들을 배워본다
Students will learn the process of the fermentation of lactic acid bacteria and yeast, etc. Students will learn the physio-chemical features of the fermented food, the kinds of microorganism, and the diverse food ingredients related to the process of fermentation.

3

3

 

 

영양학(Nutrition)

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영양학(Nutrition)

식품재료를 탄수화물, 지방, 단백질, 무기질, 물, 비타민으로 분석하고 이들 영양소 하나하나가 인체에서 어떠한 역할을 하며, 이들 영양소의 과부족은 어떤 질병을 유발하는가를 이해함으로써 식품과 영양소에 대한 올바른 이해에 그 목적을 둔다.
Based on the understanding of the role that nutrients in the food in the human body students can make a nutritionally valuable dish in the cooking process.

3

3

 

 

메뉴관리(Menu Management)

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메뉴관리(Menu Management)

메뉴는 고객과 레스토랑을 연결하는 판매촉진의 매체로서 창업 시 중요한 요인이다. 이 학습에서는 메뉴에 대한 기본적인 개념, 메뉴계획, 메뉴와 원가관리의 관계, 메뉴디자인, 메뉴분석, 메뉴마케팅을 학습하여 창업의 기초를 다지고 나아가 실제적인 메뉴개발을 하는 수업이다.
Menu is a major factor which connects its customer and restaurant. In this study, students will learn the basic concept of menu, menu planning, the relation between menu and its prime cost, menu design, menu analysis, menu marketing. In this course, students will learn the basic of start-up and will be trained to develop menu practically.

3

3

 

 

일본식가정요리 실습(Practice of Japanese cooking for Zensai)

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일본식가정요리 실습(Practice of Japanese cooking for Zensai)

일본음식의 고유한 식재료와 조리법을 익히고 지역과 형식에 따른 맛, 어패류의 조리법 등을 실무실습을 통하여 학습하며, 그리고 현재 일본요리가 변천해 가고 있는 응용 요리도 실습을 통하여 익힌다.
Students study the generally offered food and beverages according to its kinds which are arranged well. It means to stimulate the customer’s appetite. Therefore, the menu at a restaurant should be well-arranged to promote the food selling by its kinds and order.

3

 

3

 

조선왕조 궁중음식 실습(Chosun Dynasty Royal Cuisine Practice)

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조선왕조 궁중음식 실습(Chosun Dynasty Royal Cuisine Practice)

조선시대를 중심으로 궁중에서 발달되어 전승되는 전통음식들을 고증하고 이들을 실습을 통하여 재현한다.
Students will learn the traditional cooking of Chosun dynasty’s royal cuisine which was developed in court and succeeded to the descendants. Students will try to represent it through their practices.

3

 

3

 

전공탐구와진로개발Ⅱ(Career Pursuit & Career DevelopmentⅡ)

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전공탐구와진로개발Ⅱ(Career Pursuit & Career DevelopmentⅡ)

대학기간의 경력개발은 향후 취업과 사회진출에 결정적인 역할을 한다. 본 강좌를 통하여 각 학과의 특성에 맞게 2학년 동안 경력개발과정에 대한 준비가 원활히 이루어지도록 하는 데 중점을 둔다.

1

1

 

전필

(required courses)

(Pass/Fail)

심화

(advanced)

3학년

1학기

바리스타(Barista)

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바리스타(Barista)

호텔 및 레스토랑, 커피전문점에서 제공되는 커피음료의 이론과 실습을 통해 커피의 이론과 실무에서의 필요한 전문적인 학습을 기초로한다. 커피기초 이론을 바탕으로 커피 음료의 기본인 에스프레소 추출 실습과정과 실무의 경험을 바탕으로 커피의 전반적인 흐름의 이해를 돕는 학습이 되고자 한다. 멀티사회 시대에 커피이론과 실습을 바탕으로 호텔리어로서 실제 현장에서 필요한 인재인을 목표로 기초를 만들어 주는 학습을 지향한다.
This course is based on studying the basic theory of making coffee and necessary practices. Students will learn the theory and practices as is served at hotel, restaurant and cafe. This course is based upon the theory related to coffee and students will practice the process of extracting espresso which is the basic of coffee drinks. Students will also learn practical things to that they will understand the general trend in coffee industry.

3

 

3

 

외식산업창업 및 경영(Start-up & Management of Food Service Industry )

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외식산업창업 및 경영(Start-up & Management of Food Service Industry )

외식업 분야의 경영에 대해 이해할 수 있는 교과이다.
This course will make the students understand the management of food service industry.

3

3

 

 

팔도명가요리실습(Cooking Practice of Great Masters’ of Eight Provinces)

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팔도명가요리실습(Cooking Practice of Great Masters’ of Eight Provinces)

기본적인 한식의 레시피(RECIPE)를 체계적으로 학습하여 응용된 한식요리의 개발과 제정을 습득할 수 있는 실무적인 능력을 배양하고자 한다.
Students will learn the basic traditional Korean food recipe systematically. Students will have an opportunity of making the traditional Korean recipe adaptable. Students will also learn the practical skills.

3

 

3

 

웰빙이태리조리실습(Italian Culinary Practice for Well-being)

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웰빙이태리조리실습(Italian Culinary Practice for Well-being)

서양조리의 모체라고 할 수 있는 이태리요리는 식품이 특성과 향, 색 및 자연과 건강의 친화적인 요리로서 우리나라의 요리와 가장 근접하고 한국요리와 접목하며, 퓨전요리의 생산이 가능하다. 그리고 이태리의 전통음식문화를 학습하고 이태리 고유 요리를 실습하고자 한다.
The Italian food may be regarded as the mother of Western cuisine with its fragrance, color, and eco-friendly material, it resembles Korean food most. By adopting the Italian food with the features of Korean food, we can try the fusion food. Students will study the traditional Italian food culture and the genuine recipe in it, too.

3

 

3

 

사찰음식 및 약선음식(Temple Cuisine & Medicinal Herb Cuisine)

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사찰음식 및 약선음식(Temple Cuisine & Medicinal Herb Cuisine)

사찰음식과 약선요리의 기초 개념  및 특징을 이해하고 각종 사찰음식과 약선요리의 실습 익힘으로써 우리나라 대표 건강요리를 만들 수 있다.
Students will learn the basic concept and features of temple cuisine and medicinal herb cuisine. By practicing the several temple cuisine and diverse medicinal herb cuisine, students will make the most representative Korean healthy food.

3

 

3

 

한국음식문화개론(Introduction to Korean Food Culture)

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한국음식문화개론(Introduction to Korean Food Culture)

한국음식과 식문화 발전 배경을 이해하여 우리음식의 정체성을 문화유산으로 이어갈 수 있도록 다양한 역사적 문헌을 통해 한식의 우수성과 음식문화로써의 가치를 부여하여 창의적으로 발전시킬 수 있도록 한식의 세계화를 위한 지적, 정의적 능력을 함양하고 실무에 적응할 수 있도록 한다.
Through this course, students will get to know the background of the traditional Korean food and its culture development. Students will succeed the identity of Korean food as a cultural heritage by studying various historical books.

3

3

 

 

식생활과 건강(Dietary Life & Culture)

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식생활과 건강(Dietary Life & Culture)

시대에 따른 영양소별 섭취량 혹은 빈도가 인간의 수명을 비롯한 건강상태에 어떠한 영향을 미치는가를 시대적으로 조명해봄으로서 21세기 식생활 문화를 주도하고 창출할 식품, 조리 전문가의 지식의 기초, 음식에 대한 깊은 가치관 및 사명감을 고취시킨다.
Students will study the influence of the nutritional intake or frequency upon the human longevity in different periods. With this, this course aims at leading the dietary life in the 21st century by encouraging the culinary professionals to create a food product based upon a deep understanding and high value &responsibility.

 

 

 

 

전공심화와경력개발Ⅰ(Expertism and Career DevelopmentⅠ)

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전공심화와경력개발Ⅰ(Expertism and Career DevelopmentⅠ)

대학기간의 경력개발은 향후 취업과 사회진출에 결정적인 역할을 한다. 본 강좌를 통하여 각 학과의 특성에 맞게 3학년 동안 경력개발과 취업과정에 대한 준비가 원활히 이루어지도록 하여 취업 성취의 필수요건을 갖추는데 중점을 둔다.

 

 

 

전필

(required courses)

(Pass/Fail)

2학기

식품학(Food Chemistry)

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식품학(Food Chemistry)

식품은 사람이 영양을 취하기 위해 필요한 재료이며 나아가 생명의 유지, 신체의 발육, 건강한 생활, 활동 등을 하기 위해 필요 불가결한 것이다. 이러한 영양적 가치를 판단하기 위해 식품의 화학적 조정과 식품선택에 관한 과학적 지식을 얻음과 동시에 식품화학의 기본적인 사항을 연구, 모색한다.
By learning this course, the chemical changes of food in the cooking step before the operation step of the food intake, students cultivate the ability to choose and cook the ingredients correctly and accurately.

3

3

 

 

실무조리마케팅(Practical Cooking Marketing)

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실무조리마케팅(Practical Cooking Marketing)

창업인에게 중요한 것은 조리능력뿐 아니라 경영능력이다. 마케팅은 경영성과를 창출하는데 중요한 요소로서 조리에 대한 이론과 결합된 마케팅 분야의 실제를 학습하므로 현장에서 고객지향적, 시장지향적인 마인드를 바탕으로 전략적 경영을 할 수 있도록 돕는 과목이다.
In the food industry, marketing is an important element in creating accomplishments in business. Students will learn the theory and its practices related to cooking and food services. This course will make students have an idea of strategic management based on the customer-oriented and market-oriented mind.

3

3

 

 

복어창업조리실습(Hugu Cuisine Practice)

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복어창업조리실습(Hugu Cuisine Practice)

다양한 복어 조리를 통해 생선 조리의 응용을 익혀 적용할 수 있는 능력을 기른다.
This course tries to get students to learn the basic principles of cooking and to build the abilities applicable to fish cuisine through hugo cooking.

3

 

3

 

일식창업조리실습 Ⅰ(Start-up of Japanese Cooking Practice Ⅰ)

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일식창업조리실습 Ⅰ(Start-up of Japanese Cooking Practice Ⅰ)

일본의 음식문화를 익히고 이론과 실무를 습득 할 수 있는 기준으로 기술을 익혀 일식창업자를 배양하여 창업을 위해 실제로 일반 업소에서 실용되는 요리를 위주로 교육한다.
This course offers the knowledge of making foods which is usable in real businesses in order to start-up of Japanese Cooking.

3

 

3

 

양식창업조리실습(Start-up of Western Cooking Practice)

close

양식창업조리실습(Start-up of Western Cooking Practice)

양식창업조리실습(Start-up of Western Cooking Practice)

3

 

3

 

한식창업조리실습 Ⅰ(Start-up of Korean Cooking PracticeⅠ)

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한식창업조리실습 Ⅰ(Start-up of Korean Cooking PracticeⅠ)

한식의 음식문화를 익히고 이론과 실무를 습득 할 수 있는 기준으로 기술을 익혀 일식창업자를 배양하여 창업을 위해 실제로 일반 업소에서 실용되는 요리를 위주로 교육한다.
This course offers the knowledge of making foods which is usable in real businesses in order to start-up of Korean Cooking.

3

 

3

 

전통한과조리실습(Traditional Korean Pastry Practice)

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전통한과조리실습(Traditional Korean Pastry Practice)

전통적으로 유래되는 과자, 음청류를 고증하고 현대의 식재료를 이용한 한과들을 실습을 통하여 재현한다.
Students will study historically transcended Korean Pastries. Students will practice adapting it into modern stuffs, and will be able to represent modern styled works.

3

 

3

 

전공심화와경력개발Ⅱ(Expertism and Career DevelopmentⅡ)

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전공심화와경력개발Ⅱ(Expertism and Career DevelopmentⅡ)

설명

1

1

 

전필

(required courses)

(Pass/Fail)

응용

(application)

4학년

1학기

주방관리(Kitchen Management)

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주방관리(Kitchen Management)

음식의 생산, 주방설계, 메뉴설계, 주방의 인사 관리 등 외식업소의 핵심인 주방의 정확한 이해와 실습을 통하여 현장에서의 실천력 및 적응도를 향상시킬 수 있도록 한다. 주방관리론은 현장에서 주방의 전반적인 면을 이해하는데 도움을 주는 과목으로 주방의 경영자의 시각을 길러주며, 또한 전문학사와 다른 과목과의 차이점이라고 할 수 있다.
This class aims to enhance power of execution and adaptability in the field through the correct understanding and practices of kitchen operation such as production, designing a kitchen, personnel management in the oriental food kitchen, which is the core part in the food-service industry.

3

 

3

 

식품재료학(Food Materials Science)

close

식품재료학(Food Materials Science)

식품재료의 공급에 대한 이해를 돕고, 식품재료의 유통과 조리, 영양과 보관 등에 대해 배운다.
Students will learn the process of the supplies of culinary materials with their distribution, cooking, nutrition, and storage.

3

3

 

 

식품위생 및 법규(Food Sanitation & Its Law)

close

식품위생 및 법규(Food Sanitation & Its Law)

식품은 인류생존에 필수불가피한 것이지만 이로 인하여 야기되는 건강장애를 예방하기 위하여 식중독, 전염병, 첨가물, 유해화학물질 그리고 공해로 인한 장해 등에 대하여 예방에 역점을 두어 강의하며 식품의 안전, 완전성 확보에 대한 지식과 현재 식품위생 및 법규를 배운다.
Food is the essential part in our life but it can cause some problems in health. To prevent these problems this class studies food poisoning, epidemics, food additives, and harmful chemical substances. Students are expected to obtain knowledge about food safety guidelines and apply this knowledge in their actual life.

3

3

 

 

일식창업조리실습 Ⅱ(Start-up of Japanese Cooking Practice Ⅱ)

close

일식창업조리실습 Ⅱ(Start-up of Japanese Cooking Practice Ⅱ)

일본의 음식문화를 익히고 이론과 실무를 습득 할 수 있는 기준으로 기술을 익혀 일식창업자를 배양하여 창업을 위해 실제로 일반 업소에서 실용되는 요리를 위주로 교육한다.
This course offers the knowledge of making foods which is usable in real businesses in order to start-up of Japanese Cooking.

3

 

3

 

전통병과조리실습(Korean Rice Cake Practice)

close

전통병과조리실습(Korean Rice Cake Practice)

전통적으로 유래되는 떡을 고증하고, 건강식으로 재조명된 현대의 식재료를 가미한 떡들을 연구하고 이들을 실습을 통하여 재현한다.
By studying Korean traditional rice cake, students learn and develop modern Korean cake flavored ingredients of healthy diet and reproduce them through practice.

3

 

3

 

취업준비와사회진출Ⅰ(Employment Preparation & AdvancementⅠ)

close

취업준비와사회진출Ⅰ(Employment Preparation & AdvancementⅠ)

설명

0

1

 

 

2학기

식공간연출 푸드스타일링(Space Making for Food & Table, and Food Styling)

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식공간연출 푸드스타일링(Space Making for Food & Table, and Food Styling)

음식을 현대인의 감각에 맞게 진열, 전시하기 위하여 음식의 색상, 디자인, 담는 그릇, 모양 등 시각적인 예술기능을 익힘으로서 주방에서 조리된 음식의 상품화를 촉진하고 고객의 시각적인 욕구를 충족시키는데 도움이 되는 이론과 실무지식을 전달한다.
Students will study comprehensibly based on food service and its ambiance: food material, cooking, tableware, and its space, food style, service method considering customers entertaining.

3

 

3

 

한식창업조리실습 Ⅱ(Start-up of Korean Cooking Practice Ⅱ)

close

한식창업조리실습 Ⅱ(Start-up of Korean Cooking Practice Ⅱ)

한식의 음식문화를 익히고 이론과 실무를 습득 할 수 있는 기준으로 기술을 익혀 일식창업자를 배양하여 창업을 위해 실제로 일반 업소에서 실용되는 요리를 위주로 교육한다.
This course offers the knowledge of making foods which is usable in real businesses in order to start-up of Korean Cooking.

3

 

3

 

중식창업조리실습(Start-up of Chinese Cooking Practice)

close

중식창업조리실습(Start-up of Chinese Cooking Practice)

중국의 음식문화를 익히고 이론과 실무를 습득 할 수 있는 기준으로 기술을 익혀 중식창업자를 배양하고자한다.
This course offers the knowledge of making foods which is usable in real businesses in order to start-up of Chinese Cooking.

3

 

3

 

향토조리실습(Local Food Cuisine Practice)

close

향토조리실습(Local Food Cuisine Practice)

전통한국음식의 근본이 되는 각 지방 향토음식의 특징을 실습을 통해 체계적이면서 심도 있게 학습하여 조리 방법을 전수받을 수 있도록 한다.
Students will learn the local traditional food which is the basic of Korean food. Students will study the culinary methods systematically and deeply.

3

 

3

 

인적자원관리(Human Resource Management)

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인적자원관리(Human Resource Management)

기업의 인적자원의 확보, 개발, 보상, 유지, 방출에 대한 이론과 실제를 습득하여 문제해결능력을 제고시키며, 기업의 경쟁력에 중요한 영향을 미치는 인적자원관리의 동향, 최근이론, 인적 자원의 관리활동에 대해 살펴본다. 인적자원관리는 크게 채용, 보상, 평가, 교육훈련, 경력관리, 이동 및 이직관리 등으로 구분되는데 각각의 영역에서 효과적인 관리지침과 원칙 그리고 적용 사례에 대해 학습한다. 경영대학의 가치인 GLEE에 충실하며 특히 리더십을 강조한다. 기업 환경의 변화와 인적자원관리의 연계성, 효과적인 인적자원관리의 전략, 모집선발, 인력계획, 인력보상, 인력평가, 경력개발 등 인적자원관리 영역에 관한 이론 및 응용능력을 배양할 수 있다.
In this course, students can learn the theory related to the human resources management and its adaptability in which the changes in industrial environment and the interconnectedness in human resources management, etc. will be dealt with.

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취업준비와사회진출Ⅱ(Employment Preparation & AdvancementⅡ)

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취업준비와사회진출Ⅱ(Employment Preparation & AdvancementⅡ)

경력개발과 직업정보습득 과정 및 방법, 자기평가 및 눈높이 조절방법, 채용서류 작성법 및 면접대응법 습득, 인성과 직장예절 습득 등을 통해 사회 진출할 수 있는 요건을 갖추는데 중점을 둔다.

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